Az espresso forradalma

Ritkán társítjuk a reggeli kávénkat az ipari forradalom gőzgépeihez, pedig több közük van egymáshoz, mint elsőre tűnik.

A kávé már jóval az ipari forradalom, előtt jelen volt Európában, de kinyerni belőle az aromás nedűt még hosszadalmas, macerás eljárás volt. 
A 19. században többen tettek kísérletet a kávé gépesített előállítására, de a korábbi verziók nem használták a kor nagy vívmányát, a gőzt és nyomás megnövelését az aromák előcsalogatására.

Talán a legfurcsább szabadalom Angelo Moriondo nevéhez, és az általa 1884-ben első kávégépek között bejegyzett masinához kapcsolódik, amelyet különc feltalálója olyannyira exkluzívnak akart megtartani, hogy 
csak a torinoi ipari újdonságokat felvonultató kiállításra készített belőle. Sikere ellenére nem is gyártott belőle több példányt. 
Egy komoly kihívást azonban még nem oldott meg ez az eszköz. A gép, bár nagy nyomáson állította elő a kávét, de ugyanakkor egyszerre nagy mennyiségben is tette, amely ugyan felgyorsította a kavékészítést a korábbiakhoz képest, de így az egyedi kávé rendelés ezzel az eszközzel még nem volt megoldható. Moriondo több újabb találmánnyal fejlesztette később ezt a gépet, azonban furcsa módon sohasem szánta sorozatgyártásra. Így, bár a tudománytörténet jegyzi a nevét, nem róla híresült el széles körben a ma ismert espresso kávé.

kavegep-vintage-espressogep-moriondo

(en.wikipedia.org)
 
A probléma megfejtésével először Luigi Bezzerra és Desiderio Pavoni álltak elő, egyszerre két kérdőjelet is felkiállítójelé alakítva a kávé történetében.
Gépük ugyanis már nem csak a mennyiséget volt képes csészényi keretek közé szorítani, de az előállítás idejét is percekre tudta redukálni. Így 
1906-ban a milánói vásárra érkezőknek már szerencséjük lehetett megízlelni a világ talán első ma ismert espressoinak egyikét.
A feltaláló Bezzerra és az üzletember Pavoni több formát is bejegyeztetett, amelyek szép számban kerültek később a kávéházakba. (Egyik első kávégépük képét meg is vásárolhatod nálunk)


kavegep-vintage-poszter-indusztrial-konyha

 


Ettől kezdve kapott igazán szárnyra a kávégépek története, és vezetett a kávé- fanatikusok, és rajongók népes táborának gyarapodásához.

Ma ezen régi gépek rajzai igazi vintage és ipari hangulatot csempészhetnek a konyhába, vagy az étkezők falára.

Itt böngészhetsz tovább a kávégép szabadalmak poszterei között, és a kávé történetének állomásairól több szép példát vihetsz haza, vagy ajándékozhatod meg vele kávérajongó ismerősöd, rokonod.

 Ha értesülni akarsz újabb blogposztjainkról a legszebb, új poszterekről, iratkozz fel hírlevelünkre.