Indusztiál stílus - ha egy kis időtlenségre vágyunk

Most, amikor a világ sok szempontból váratlanul és gyorsan változik körülöttünk és egyszerre több, stabilnak hitt sarka is kifordul, valahogyan ösztönösen vágyunk, vonzódunk a változatlanságot közvetítő dolgok, tárgyak irányába.

Az indusztriális tárgyak, dekorációk világa pontosan ezt a stabilitást, időtlen változatlanságot megbízhatóságot sugallja, és erősíti, hozhatja be otthonunkba.

indusztrial-vintage-konyha-berendezes-dekoracio

https://frenchyfancy.com/pour-lamour-des-meubles-industriels/ 

Amikor a nagy  lakberendezési áruházak kínálatát nézzük és járjuk körbe, talán a gyors megoldás,  és a megfizethetőség szlogenjei ugranak be, de ha olyan tárgyakat akarunk magunk körül, amely időtállók, értéktartók, és egyedi hangulatuk van, akkor nem biztos, hogy ott jó helyen keresgélünk. 

Az indusztriális tárgyak esetében viszont talán elsők között jut eszünkbe, amikor rájuk nézünk,  hogy szinte elpusztíthatatlanok, elnyűhetetlenek, stílusban pedig kortalanok. 

indusztrial-loft-vintage-lakas

https://www.behance.net/gallery/41255383/Industrial-Apartment 

Már a felhasznált anyagokat tekintve is a stabilitást és változatlanságot mutatják: az öntöttvas, a tömör keményfa vagy éppen az erős, zománccal borított fém felületek is szinte az örökkévalóságnak készültek. 

Az extrém igénybevételre gyártott termékek eleve olyan korszakban születtek, amikor évszázadokra tervezték a termékeket, nem 2 -3 évre, ahogyan a mai felpörgetett termelési tempó kényszerében teszik a tervezők. Különös, hogy ezek a tárgyak, amelyek eredetileg legkevésbé sem dekorációs céllal készültek, ma a lakásbelsők központi díszeivé válhattak, látjuk és értékeljük bennük a szerkezetek és felületek esztétikáját.

 

Ennek egyik titka talán pont ez a masszív, időtlen érzet, ipari alaposság és design, amit árad a, tárgyakból vagy a róluk készült képekből.  Aki még csak barátkozik vele, annak elsőre talán nehéz elképzelni, de ezek a tárgyak és dekorációk remekül mutatnak a legtöbb lakásbelsőben. Legyünk bátrak és merjünk kilépni a nagy áruházláncok  kínálta keretből és változatos indusztriál  képekkel, egy-egy kisebb tárggyal, bútorral próbáljuk ki hogyan mutatnak lakásunkban mindezek.  

indusztrial-vintage-lakas-belso-szurke-fal-poszter-sokfiokos-szekreny

https://frenchyfancy.com/pour-lamour-des-meubles-industriels/

Az egykori sok-fiókos szekrényke, amely  munkaeszközök, szerszámok szortírozására, tárolására használtak  csodásan mutat a mai belsőben is, vagy akár a kissé kopott, szinte bármilyen irányba forgatható ipari lámpák és forgószék is bőven bizonyítottak, és kiállták az idő próbáját.

De, ha ezeket elsőre túl merész lépésnek tartjuk,  bármikor becsempészhetünk a lakásunkba egy kis időtlenséget, örökkévalóságot a vintage, indusztriális poszterek révén is, amelyek ezeknek a 19-20. század gondosan tervezett gépeit, használati tárgyait ábrázolják. A képeken látható gépek, eszközök  is az ipari korszak fénykorának  mestereinek alapos, átgondolt munkáját  igazolják, sok tárgyra közülük ráismerhetünk, hogy a mai napig, szinte változatlan formában használjuk őket.